Kontakt

IEP - Istarski Eko Proizvod
De Franceschijeva 46
52100 Pula
f. 052 216112
info@iep.com.hr

Čičokijada u Šijani

EKO Tržnica Šijana u organizaciji udruge Istarski Eko Proizvod i suradnji građanske inicijative potrošača ekoloških proizvoda “Solidarna Pula” ovog utorka, 02.12.2014. godine, organizira manifestaciju na temu čičoke pod nazivom “Čičokijada”.

Čičoka je u narodu poznata i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krumpir, morska repa.

Ova biljka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks – tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi. Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa. Poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje. Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji tlaka..

Njen najvrjedniji sastojak, kojem znanstvenici pridaju najveću pažnju je inulin. Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo i nije ju potrebno termički obrađivati.

U sirovom obliku pogodna je za konzumaciju u obliku salate. Ako se pak termički obrađuje može se pirjati, kuhati, peći ili pržiti. Odlična je za obogaćivanje juha i variva.

Članovi Udruge Istarski Eko Proizvod i Grupe Solidarne Razmjene Pula priredili su samo za Vas degustaciju jela od čičoke te prigodne kulinarske recepte.

Navratite do EKO Tržnice Pula u Šijani i družite se s nama u ugodnoj atmosferi ovog utorka od 16 – 19 sati na Čičokijadi sa bogatom ponudom kvalitetnih ekoloških proizvoda.

 

.

Pošaljite odgovor

 

 

 

Možete koristiti ove HTML tagove

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>