Brtonigla, 28. listopad 2010. (prostor: Zgrada Općinske uprave u Brtonigli)

Prva ekološka općina Brtonigla u Istarskoj županiji, bila je domaćin susretu članova Udruge Istarski Eko Proizvod. Nazočnima se s pozdravnom riječi obratio načelnik Općine Brtonigla gosp. Doriano Labinjan, te je između ostalog uputio poziv za sudjelovanje članovima Udruge na tradicionalnom Božićnom sajmu koji će se održati od 10. – 12. prosinca 2010. u Brtonigli.

Nakon uvodne riječi i pozdravnog govora prisutni su predstavljajući sebe i svoja domaćinstva, ukazivali na problematiku s kojom se susreću u ekološkoj proizvodnji: od nedostatka sredstava za zaštitu bilja od štetnika, do plasmana svojih proizvoda na tržištu. Razmijenjena su iskustva, mišljenja, prijedlozi i sugestije. Potrošači su nedovoljno educirani u segmentu prepoznavanja i konzumacije proizvoda proizvedenih na ekološki način te bi trebalo više poraditi na raznim predavanjima i edukacijama o ekološkoj proizvodnji. Nenad Kuftić, predsjednik Udruge, izvijestio je o prijedlogu pokretanja projekta eko-tržnice sa sjedištem u Puli.

Nakon dvosatnog druženje upriličen je prigodni domjenak kod gosp. Vilima Belovića iz Brtonigle, koji nam je ponudio na kušanje proizvode sa svojeg eko-domaćinstva. Najavljeno je i ubuduće druženje i susreti, barem jednom mjesečno, sa ciljem razmjene iskustava i educiranja članova u segmentima ekološke poljoprivrede i u ostalim mjestima i gradovima Istarske Županije.