Želimo organizirati eko tržnice u cijeloj Hrvatskoj
Otkako je prije nekoliko mjeseci postao predsjednik udruge kaže da je najveća novost bila provedba projekta “Eko je fora” u kojoj je nositelj bilo otvoreno učilište Diopter iz Pule, a u njemu su bili partneri udruga Istarski Eko Proizvod, Učilište Studium iz Vukovara i Institut za razvoj tržišta rada iz Zagreba.
– Projekt je trajao od početka ožujka do kraja studenog. Na području Istarske županije osposobili smo 20 polaznik za zvanje ekološkog uzgajivača proizvođača voća, povrća i aromatičnog bilja te dodatnih 20 polaznika u Vukovaru. To je važan projekt za daljnji razvoj ekološke poljoprivrede, jer će svi proizvođači kad-tad morati proći edukaciju, najavio je predsjednik udruge Istarski Eko Proizvod. Još se jedna novost dogodila u udruzi. Na eko tržnici u Puli (Šijani) postavljeni su štandovi koje im je darovala gradska tržnica.
– Ta tržnica radi već gotovo četiri godine za redom i do sada smo imali samo tri štanda. Ukazala nam se prilika i dobili smo donaciju od gradske tržnice te dobili još šest velikih štandova pa smo odlučili opremiti tržnicu s tim štandovima. Malo smo ih uredili i postavili rasvjetu tako da svi proizvođači imaju svoje mjesto na tržnici i ne moraju, kao prije, nositi stolove, iznio nam je Siljan. Kaže da su se kupci i proizvođači navikli na Šijansku tržnicu.
Eko proizvodi iz Slavonije i Neretve u Šijani
– Zimi tržnica radi od 16 do 18 sati. Na proljeće od 17 do 19, a ljeti od 19 do 21 sat. Ti štandovi su besplatni za sve proizvođače koji dolaze iz svih dijelova Istarske županije s povrćem, voćem, mliječnim proizvodima, pčelinjim proizvodima, proizvodima od žitarica i ostalim ali i za proizvođače koji nam donose jabuke i lješnjake iz Slavonije i mandarine iz doline rijeke Neretve. Svi proizvođači koji dođu na našu eko tržnicu moraju biti upisani u upisnik ekoloških proizvođača i moraju nama kao organizatorima dostaviti certifikat na kojem je precizirano što proizvode i u kojim količinama. Imamo i unutarnju kontrolu i povezani smo s udrugama u ostatku Hrvatske i njih kontaktiramo da čujemo mišljenje o tim proizvođačima. Mi stvarno stojimo iza tih proizvođača koji prodaju na našoj tržnici i kupci mogu biti sigurni u njih, naglašava Siljan koji dodaje da raste broj članova i posjetitelja na tržnici.
– Najtraženiji je povrće, voće, žitarice, proizvodi od žitarice i med. Ta ekološka hrana je cjenovno skuplja od ne ekološke, ali kada gledamo benefite na okoliš i ljudsko zdravlje ona je u krajnosti jeftinija. Na našoj tržnici je ekološka hrana 30-ak posto skuplja od one na “običnoj” tržnici, ali je jeftinija nego u trgovinama gdje kupci plaćaju i maržu a na našim tržnicama ipak kupuju proizvode direktno od proizvođača. To je cilj naše tržnice – da cijena ne raste zbog prekupaca, veli Siljan koji zaključuje da i u ekološkoj proizvodnji se koriste prirodna gnojiva i sredstva za zaštitu bilja, ali su neškodljiva za okoliš i ekološki prihvatljiva. (P. GREGOROVIĆ) Izvor: Glas Istre