OPG Karlo Dragutin Rojnić

O nama: Barbara Ban, Glas Istre, 13.12.2008.

Ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje

Karlo Rojnić prvi je eko proizvođač ekstradjevičanskog maslinovog ulja u Hrvatskoj, a do ove godine jedini u Istri. Sada mu se pridružio susjed i prezimenjak Stanko Rojnić, tako da je ova stancija, čiji obližnji arheološki ostaci iz antike dokazuju da su i tada na ovom terenu biti podignuti maslinici, zasad jedno mjesto u Istri gdje se takvo certificirano ulje može nabaviti.

Prije sedam godina Dragutin Karlo Rojnić sa Stancije Peličeti nadomak Pule zasadio je na 12 tisuća četvornih metara svoj prvi nasad maslina. Već je tada imao namjeru postati ekološki proizvođač maslinova ulja pa je od prvih dana, već pri obradi terena, vodio računa o proizvodnji bez upotrebe umjetnih gnojiva i pesticida.

Prvi je eko-proizvođač ekstra djevičanskog maslinovog ulja u Hrvatskoj, a do ove godine jedini u Istri. Markicu ekološkog proizvođača na svom ulju ima od prve berbe 2004. godine. Sada mu se pridružio susjed i prezimenjak Stanko Rojnić, tako da je ova stancija, čiji obližnji arheološki ostaci iz antike dokazuju da su i tada na ovom terenu bili podignuti maslinici, zasad jedino mjesto u Istri gdje se takvo certificirano ulje može nabaviti. Dokaz njegova uspješna rada u toj domeni definitivno je priznanje za njegovo ulje Histria mix s nedavne svjetske smotre ekoloških maslinovih ulja Biol u Bariju. Proglašen je najboljim ekološkim proizvođačem maslinova ulja iz Hrvatske, a dobio je i posebno priznanje za vrhunsku kvalitetu. Na toj je manifestaciji sudjelovalo preko 300 uljara s pet kontinenata, a iz Hrvatske su se prijavila četiri proizvođača.

– Ovo je drugi put da sam bio na toj smotri koja okuplja najbolje ekološke proizvođače iz cijelog svijeta. Lani sam također bio pobjednik Hrvatske i dobio sam nagradu za kvalitetu. Kada tamo dobijete nagradu, to je znak da ste uistinu kvalitetan ekološki proizvođač jer vam ulje ispituju prema 50 parametara kemijske i senzorne analize. Jako smo ponosni na tu nagradu jer se primjerice iz jedne Grčke na Biol prijavilo 26 proizvođača, koji imaju od 500 do 800 hektara površine pod maslinicima, a samo su dvojica dobila nagradu za kvalitetu, kaže Rojnić.

Histria mix proizvodi se od mješavine sorti, i to od vodnjanske ženske buže, karbonere, frantoja, leccina, pendolina i bjelice, pod strogim nadzorom zadruge Agribiocert iz Omišlja. Ove godine ubrane su tri tone maslina koje su prerađene u uljari na Velom Vrhu u Puli, od čega je dobiveno 350 litara ulja. Pola litre košta 150 kuna, a Rojnić kaže da cijena nije previsoka u odnosu na ostala vrhunska ulja u Istri, koja nisu ekološka. Kaže da se ona s ostalim čak ni ne može mjeriti jer cijenu proizvoda poskupljuje berba, koja mora biti isključivo ručna i bez upotrebe grabljica. Pravi starinski način berbe.

– Ne možemo se uspoređivati s proizvođačima koji u berbi koriste strojeve. Na dan četiri berača takvim jednim strojem poberu i do pet tona maslina. Kod nas 15 berača, većinom žene, masline beru osam radnih dana, s tim da dnevno uberemo maksimalno 400 do 500 kilograma. Ne beru se svi plodovi, već samo oni zdravi. Također, plodovi se prije prerade moraju odvojiti od lišća, a što je moguće više i od peteljki, u čemu stvarno pomaže čitava obitelj. Jako je bitna i prerada maslina koja također mora biti kontrolirana. Linija u uljari mora biti kompletno očišćena da bi primila naše masline. One se prerađuju ispod 25 stupnjeva. Randman je u našoj proizvodnji manji, kreće se između devet i 12 posto. Ove godine on je bio nešto veći, između 10 i 13 posto, ističe.

Ekološki orijentirani maslinari moraju voditi računa i o posebnoj zaštiti i gnojidbi. Rojnić je primjerice zasadio masline na zemlji koja je 15 godina bila u baredi jer je želio biti siguran da u tlu nema ostataka umjetnih gnojiva i pesticida. Za zaštitu maslina koristi pripravke od aromatičnog bilja poput lavande, ružmarina, mente, koprive, koromača i ostalih. Ti se pripravci koriste i za nadohranu, dok se masline gnoje isključivo konjskim gnojem i malčiranjem.

Rojnić više nema namjeru širiti proizvodnju. Namjerava još jedino početi proizvoditi čaj od lišća masline koji se također poput ulja pokazao veoma zdravim. Kaže da ga i sam redovito koristi, a kuhati se može svježe i suho lišće.