OPG Marija, Milivoj i Kristijan Ivetac

O nama: Marlera, Glasilo općine Ližnjan, studeni 2010.

Zapis iz Valture: Zlatno ekološko ulje obitelji Ivetac

Na prva dva šišanska samnja maslinari su bili u središtu pažnje.Među njima posebice ulje obitelji Ivetac iz Valture – oba puta dobilo je „zlato“. Usto, posebno je isticano da je njihova proizvodnja ekološka. To su bili povodi da posjetimo valturske eko-maslinare i njihov uzorni maslinik. Supruga je naslijedila hektar njive sa petnaestak starih stoljetnih maslina. Neke su bile u dobrom stanju, neke je trebalo obrezati ili otpiliti pa da bace mladice iz korijena, a pomalo smo počeli saditi nove. Mislili smo još pedesetak stabala, ali kad je krenulo zaljubili smo se u masline i zasadili cijeli hektar, tako da danas imamo tristo stabala. Nove masline počeli smo saditi prije trinaest godina i sada je 120 stabala već u rodu. Proljetos smo posadili šezdeset zadnjih stabala cipressina, tako da će za deset godina biti sve u punom rodu – kazivao nam je Milivoj Ivetac.

Koje su to sorte?
Stara sorta je karbonaca, onda smo sadili većinom pendolino, bjelice, čak nešto imamo i oblice dalmatinske. Stare sorte su najpouzdanije, buža je najotpornija na led, onda dođe karbonaca, odmah iza nje je istarska bjelica. Leccino je novija talijanska sorta koja će se tek morati dokazati na ovom području.

Vi ste na prvom i drugom samnju u Šišanu dobili najviša priznanja, kakvo je to ulje?
To je ulje miješano od plodova raznih sorti. Dobili smo u Šišanu lani i ove godine „zlato“, a i u Medulinu, Splitu, Omišlju, Bujama i Vodnjanu. Po pet zlatnih priznanja smo dobili lani i ove godine.

Berba je pri kraju, što očekujete?
Lani smo imali oko dvije tone maslina i 230 litara ulja, a preklani je bilo preko tristo litara. Ove godine je mnogo manje, masline je „šokirala“ zima, ali su dobre,nisu se smrzle. Urod je podbacio, ali je izuzetno kvalitetan, ulje će biti dobro.

Na sajmu u Šišanu posebno je isticano je da je Vaša proizvodnja ekološka. Što to znači?
Opredijelili smo se za ekološku proizvodnju. Supruga, sin, kćerke i ja, svi smo nekako okrenuti prirodi, svi smo nepušači, volimo zdrav život i krenuli smo u proizvodnju ekološkog, zdravog ulja. To znači da u našem masliniku nema umjetnih gnojiva, pesticida i herbicida, samo se prirodnim pripravcima borimo protiv raznih bolesti. To su čajevi od koprive, pelina, kapule, češnjaka i drugih biljaka. Sami ih pripremamo i time prskamo masline svakih osam dana od proljeća do sad i vidimo da je to efikasno. Maslinik gnojimo briketiranim ekološkim konjskim gnojivom. Stavili smo jednom i eko gnojivo agrovit i sad ga, rekli su nam, četiri godine ne treba više stavljati. Za folijarnu dohranu dobro se pokazao isto ekološki megagreen, Ber koji je isto folijarno eko gnojivo za prije i iza cvatnje, a probat ćemo i s „Help“-ovom biodefendom.

Kakvi su planovi, hoćete li stati na ovih tristo stabala?
Kristijan želi nastaviti. Imamo jednu zapuštenu njivu na koju može stati dvjesto maslina, počeli smo je čistiti i na proljeće ćemo zasaditi mlade masline.

Kakva su iskustva na tržištu ulja?
Kad je jedan poslovni čovjek iz Zagreba, koji ima vinograde u Dalmaciji i kod nas u Istri, kušao naše ulje, osjetio kvalitetu i vidio analizu, odmah nam je ponudio dugoročnu suradnju. Malo smo razmislili i potpisali s njim ugovor o desetogodišnjoj suradnji i otkupu naše cjelokupne proizvodnje ulja. Uvjereni smo da ćemo ne samo održati, nego i unaprijediti kvalitetu našega ulja. Uostalom, trud daje rezultate: ušli smo u splitsku monografiju najuspješnijih maslinara Hrvatske i monografiju maslinara talijanskog, slovenskog i našeg dijela Istre.

Cijena?
Cijena je vrlo povoljna, ambalaža, etikete i promidžba njegova su briga. Naša je proizvodnja i što kvalitetnije eko ulje. Ako proda ulje po cijeni višoj od planirane, u ugovoru tako stoji, taj višak dijelimo po pola.

Uz koja jela najbolje ide vaše ulje?
Uz sva, nema razlike. Mi ga i redovito pijemo. Ovako: najprije bih preporučio žlicu maslinovog ulja natašte ujutro, jer maslinovo ulje ima višestruke zdravstvene učinke. Čak i čaj od lišća ekoloških maslina je vrlo zdrav. I tu smo imali ponude za posao.

Maslinova se ulja razlikuju i po mirisima, otkud ti mirisi?
Iz prirode, od bilja iz okruženja maslinika. Na sajmovima postoji deset degustatora koji kušaju i ocjenjuju ulja po okusu i mirisu, a onda tek slijedi kemijska analiza.

Kako se prolazi s ovom proizvodnjom?
Jedna obitelj koja se bavi maslinama, to sam pročitala u „Maslini“, kad odbije sve troškove uključivši i rad i ako proda ulje po 80 – 90 kuna za litru, mjesečno po hektaru zaradi 4.000 kuna.

Vi ste jedini Ivetac ovdje u Valturi?
Da, došao sam iz Škropeti gdje nije bilo niti jedne masline, ali tu sam se pomalo zaljubio u njih. Počeo sam najprije iz razonode jer sam obrtnik, imam već dvadeset godina soboslikarsko – ličilački obrt Lipa hiža. Sad se to jedno s drugim nadopunjava.

A supruga Marija?
Ja sam u mirovini, radila sam u Astri dvadeset godina, do 1991. Također sam zaljubljenica u masline i to od djetinjstva. Inače, moja familija, Miloševići, u Valturu su došli iz Ližnjana.