Dana 28. veljače 2014. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu okupilo se trideset troje predstavnika ekoloških certificiranih proizvođača i devet njihovih udruga iz jedanaest županija na inicijativu udruga Istarski eko proizvod i Zelena mreža aktivističkih grupa kako bi se upoznali i porazgovarali o pitanjima važnim za njihovu proizvodnju, plasman proizvoda i razvoj ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj.

Usuglasili su se o potrebi umrežavanja i stvaranja zajedničke vizije razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj i pokrenuli inicijativu za osnivanje saveza udruga ekoloških proizvođača s ciljem unapređivanja međusobne komunikacije, edukacije i izgradnje kapaciteta za zagovaranje prema lokalnim, regionalnim, državnim strukturama i strukturama EU-a.

Predstavnici udruga dogovorili su se o korištenju svojih web-stranica za obavještavanje javnosti o aktivnostima za osnivanje saveza, a prisutni su udrugama Istarski eko proizvod i Zelena mreža aktivističkih grupa dali potporu u organiziranju idućeg sastanka u rujnu 2014. i u uspostavi baze podataka i alata za međusobno komuniciranje članova inicijative. Ta baza podataka sadržavat će i informacije o događanjima vezanim uz ekološku proizvodnju.

Do sastanka u rujnu, kontakt za informacije inicijative biti će:

Sunčana Pešak
mob:095/8082-688
mail: suncana.pesak@gmail.com

Nenad Kuftić
mob: 092/2468-093
mail: nenad.kuftić@gmail.com