Okrugli stol EcoAgroTerra i IEP: Europsko tržište i mogućnosti razvoja ekološke poljoprivrede u Istri

U 2013. i 2014. godini firme iz Skandinavije planiraju ulagati u pokretanje i proširenje uzgoja certificiranih ekoloških poljoprivrednih proizvoda te u prijenos znanja o toj proizvodnji u Hrvatskoj.

Ulagači su zainteresirani za identifikaciju potencijalnih proizvođača i dobavljača te osoba koje će sudjelovati u transferu znanja.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Predsjednik udruge Istarski Eko Proizvod (IEP), gospodin Nenad Kuftić, i voditeljica samostalnog savjetodavno-istraživačkog ureda za ekološku poljoprivredu EcoAgroTerra, dr.sc. Melita Zec Vojinović, koja je i sama doktorirala na jednom od skandinavskih sveučilišta, organizirali su 3. travnja 2012. okrugli stol s proizvođačima i upravnim odborom udruge IEP.Okrugli stol se održao u prostorima IDA-e u svrhu definiranja konkretnih potreba financiranja, plasmana proizvoda te prijenosa znanja o proizvodnji, a sve u cilju kreiranja zajedničkog nastupa pred ulagačima na sastanku koji će se održati sredinom travnja u Zagrebu.

Skandinavski ulagači vide potencijal za poslovanje s Hrvatskom s obzirom da će u 2013. Hrvatska postati EU članicom, a skandinavske zemlje su jedne od najvećih potrošača i proizvođača organske hrane kao i jedni od vodećih eksperata u istraživanju i prijenosu znanja u toj domeni.

S obzirom na planove Hrvatske i Istre o povećanju proizvodnje ekoloških proizvoda, a uzimajući u obzir probleme s kojima se susreću proizvođači kao i nedostatak istraživanja u ekološkoj proizvodnji, IEP i EcoAgroTerra vide potencijal u razvoju suradnje između skandinavskih firmi i domaćih proizvođača i znanstvenika.

S obzirom na najavljenu mogućnost ulaganja u proizvodnju, plasmana proizvoda i prijenos znanja, zaključeno je da je za povećanje proizvodnoga kapaciteta nužno ulaganje u infrastrukturu, mehanizaciju i plastenike, da je nužan zagarantirani otkup te da je potrebno usvajanje novih tehnologija proizvodnje, pružanje savjetodavnih usluga i pronalazak uspješnih rješenja u području zaštite bilja od štetočina. Također, investiranje koje za posljedicu ima povećanje broja ekoloških proizvođača unaprijediti će poslovanje postojećih proizvođača.