Eko tržnica koja se svakoga utorka održava u Šijani u Puli, preko puta Italuniona, proslavila je svoj četvrti rođendan. Nažalost, silovita je kiša oko 20 sati naprasno prekinula proslavu pa je dio programa odgođen. Ipak, znatan dio kupaca nije ostao “kratkih rukava” jer se i inače voće i povrće odmah razgrabi, a ukoliko niste “na spisku” solidarnih ekoloških grupa, neke delicije možete samo promatrati!

Certificirani eko proizvodi

Kako doznajemo od Doriana Siljana, predsjednika Udruge Istarski eko proizvod, koja zajedno sa Solidarnom ekološkom grupom Pula organizira ovu tržnicu, riječ je o ekološkoj tržnici koja nudi isključivo certificirane eko proizvode i po tome su jedinstveni u Hrvatskoj. Osim voća i povrća ovdje se tako nudi i eko med, brašna i žitarice, proizvodi od lavande…

Kako napominje, kroz godinu na tržnicu dolazi više od 30 različitih proizvođača, zavisno o sezoni i tome što proizvode, od čega ih je 15-ak iz Istre, dok ostali sa svojim proizvodima dolaze iz gotovo svih krajeva Hrvatske – od Like i Velebita, preko Dalmacije do Slavonije. Kupaca, kako doznajemo, ne nedostaje – od onih redovitih pa do novih, a kako smo čuli na tržnici, većini nije problem platiti i koju “kunu više” kako bi se hranili zdravo – iz provjerenih i pouzdanih izvora.


Prezentacije i degustacije

Specifičnost ove tržnice je, rekli bismo, i prava obiteljska atmosfera pa vrijedne domaćice Solidarne ekološke grupe uvijek pripreme i neku deliciju za degustaciju, a organiziraju se i tematske tržnice posvećene nekoj ili grupi namirnica ili pak prezentacije ekoloških proizvoda – od onih za čišćenje kuće i stana do eko pelena za bebe.

Tako se i ovaj utorak, osim u kupovini, moglo uživati u glazbi i malom gastro showu u sklopu kojeg je ukusna hladna jela od ekoloških proizvoda pripremila ekipa iz Istria Culinarisa. Cilj njihovog projekta je, doznajemo, kvalitetne, sezonske namirnice približiti širokoj publici na nov i inovativan način. Inače, jučer su na tržnici svoje proizvode izložili OPG-i Čubrilo (povrće), Gudelj (breskve i nektarine), Komparić (smokve), Krstičević (sokovi od mandarine), Krušvar (eko brašna i tjestenine), Loboda (sezonsko voće), Pekica (kravlji sir i skuta) te OPG-i Sarvan i Siljan povrće. Za kraj recimo da tržnica tijekom ljetnih mjeseci radi utorkom od 19 do 21 sat. (B. PETROVIĆ) Izvor: Glas Istre