Povodom Svjetskog dana dijabetičara u četvrtak, 13. studenog 2014., Udruga “Istarski Eko Proizvod” u suradnji sa udrugama ekoloških proizvođača “Bio Pčela” iz Rijeke i “Eko Dunav Dalj” iz Dalja, te uz potporu građanske inicijative potrošača okupljenih u Grupu Solidarne Razmjene “Pod Učkun” Istok i u suradnji sa udrugom dijabetičara Mellitus organiziraju eko tržnicu u Rijeci na trgu kod Kosog tornja od 16 do 19 sati s glavnom tematikom posvećenom dijabetičarima i dijabetskoj prehrani.

Obilježavanjem Svjetskog dana dijabetičara želimo ukazati na ovu dosta učestalu bolest koja zahtjeva regulaciju svakodnevne prehrane, kupovinu skuplje i kvalitetnije hrane te bavljenje sportskim aktivnostima kako bi se dijabetičari svakodnevno mogli nositi sa tom bolešću.

U svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću. Bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, tijekom slijedećih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna osoba. Neki od simtoma i znakova nastanka šećerne bolesti su: učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ i suhoća usta, izražen umor i nedostatak energije, stalna glad, nagli gubitak težine te smetnje vida.

U inicijativu obilježavanja ovog događaja uključili su se slijedeći, već Vama dobro poznati, ekološki certificirani proizvođači koji će ponuditi svoje kvalitetne proizvode : OPG Siljan, OPG Mikić, OPG Samaržija i OPG Kuftić sa ponudom povrća, OPG Krušvar sa svježe meljenim brašnima, domaćim crvenim lukom i istarskim crvenim češnjakom OPG Mihaljević i OPG Loboda iz Slavonije sa voćem i voćnim prerađevinama, AGRO tim d.o.o. sa džemovima od ekoloških jagoda, OPG Grković Spankus sa domaćom heljdom, prosom i aronijom iz okolice Plaškog te eterična ulja i proizvode od prave planinske lavande Lavandule Angustifolie, pekarski obrt Demetra sa svježe pripremljenim pekarskim proizvodima, OPG Vidmar i OPG Mičić sa medom i proizvodima od meda.

Članovi navedenih udruga te sami proizvođači prikladno ovom danu odlučili su pripremiti i ponuditi ukusna dijabetička jela bez šećera za degustaciju te za sve posjetitelje ove manifestacije.