Dana, 09. svibnja 2014. godine s početkom u 14 sati u prostorijama Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc održana je konferencija za novinare povodom objavljivanja istarske zelene kuharice “Istarski zeleni pjat”, kao i završetka istoimenog projekta.

“Istarski zeleni pjat” je odgojno-obrazovni projekt o važnosti zdrave prehrane, suživota s prirodom i unapređenja zdravlja usmjeren na djecu i mlade osnovnoškolskog uzrasta. Skupinu direktnih korisnika projekta koji je trajao ukupno 10 mjeseci činilo je 17 darovitih učenika 7. i 8. razreda OŠ Stoja Pula, polaznika napredne povijesne i novinarske grupe. Učenici su uz pomoć projektnih i stručnih suradnika – Nediljka Landeke, mr. sanitarni inženjer i član Zelene Istre, Nenada Kuftića, ekološki proizvođač hrane i predsjednik udruge Istarski Eko Proizvod, Sonje Bančić, prof. povijesti, Ticijane Benčić, prof. hrvatskog jezika, grafičkog dizajnera Vjerana Juhasa, udruga Mrkli Mrak, te izvoditeljice projekta Rudije Pavličević, udruga Zelena Istra – osmisli, a potom i napisali te ilustrirali istarsku zelenu kuharicu “Istarska zelena kuhinja”. Iako je tiskana, kuharica će biti objavljena i u formatu E- knjige s ciljem da je pročitaju i, naravno, koriste u svakodnevnom pripremanju zdravih obroka obitelji diljem Istarske županije, ali i Republike Hrvatske. U obliku E-knjige kuharica će biti objavljena na internetskim stranicama projektnih partnera (OŠ Stoja i udruga Istarski Eko Proizvod, Zelena Istra), ali i na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske  Županije.

U uvodnom dijelu učenici su donijeli popis, obilježja, rasprostranjenost i dijalektalna obilježja ljekovitog bilja u Istri, opisujući i proučavajući 13 različitih vrsta ljekovitog bilja koje raste u našem podneblju – lavanda, ružmarin, kadulja, smokva, smrikva, šparoga…. Potom su istražili i ljekovito bilje kroz zavičajnu povijest Istre, kao i njegovu upotrebu u zdravoj prehrani. Temeljem svog istraživanja od svojih su nona, baki, susjeda i roditelja doznali i zapisali brojne recepte koji su potom i objavljeni u kuharici. Recepti su pisani na istarskom dijalektu te su prvenstveno osmišljeni kao prijedlog jelovnika za OŠ Stoja koji se temelji na sezonskim i regionalnim namirnicama, pripremljenim prema tradicionalnim istarskim receptima. Tijekom svibnja mjeseca u kuhinji OŠ Stoja skuhana je nekolicina jela prema receptima iz kuharice, a u delicijama su, osim učenika i nastavnika škole, mogli uživati i njihovi prijatelji i kolege iz jedne slovenske osnovne škole.

Uz poticajno pismo o važnosti zdrave prehrane i nužnosti osmišljavanja jelovnika u suradnji s učenicima, kuharica će biti poslana i svim osnovnim školama u IŽ, ali i županijskim nadležnim tijelima javne vlasti, kao primjer učeničkog promišljanja o zdravoj prehrani koja bi trebala biti zastupljena u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u IŽ. Osim svega dosad navedenog, projekt se bavio i osvješćivanjem šire javnosti o rastućem problemu pretilosti kod djece i mladih te sukladno tome nužnosti uvođenja promjena u jelovnike odgojno-obrazovnih ustanova. Osim osnaživanja osjećaja odgovornosti učenika prema svom zdravlju te prirodi i okolišu, ovim projektom želimo ih potaknuti i na daljnje stjecanje i prijenos znanja o zdravoj prehrani i ekološkoj proizvodnji hrane. Naime, upravo su djeca i mladi ključna skupina za postizanje dugoročnih promjena u ustaljenim društvenim navikama, kao što je nezdrava prehrana koja uz nedovoljnu tjelesnu aktivnost pridonosi porastu problema pretilosti.

Projektom Istarski zeleni pjat dali smo im dati neophodna znanja i iskustva da postanu dio rješenja te da pridonesu razvoju kulture pravilne prehrane i popularizaciji ekološkeproizvodnje hrane na razini svoje škole, grada, županije i države. Projekt je u potpunosti financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Za Zelenu Istru:
Rudija Pavličević, stručna suradnica na projektima

Recepte možete pogledati na: Kuharica “Istarski zeleni pjat”