Želimo organizirati eko tržnice u cijeloj Hrvatskoj

Na nedavnoj izbornoj skupštini udruge Istarski Eko Proizvod, koja broji 58 članova ekoloških proizvođača iz Istarske županije, Dorian Siljan je izabran za predsjednika udruge. On nam najavljuje da će u ovoj godini udruga nastaviti poticati razvoj ekološke poljoprivrede te tražiti od nadležnih u ministarstvima i županija da se olakša eko proizvodnja te da će proizvođačima omogući dobivanje poljoprivrednog zemljišta na korištenje.- Želimo ojačati suradnju s drugim sličnim udrugama kako bi organizirali eko tržnice i u ostatku Hrvatske i omogućili razvoj malih proizvođača. Sada imamo eko tržnice svaki utorak u Puli te svaku subotu u Rijeci, dva puta mjesečno u Rovinju i Novigradu, a cilj nam je to pokrenuti i u Labinu. No, to se ne može tako brzo realizirati zbog manjka proizvođača, iznio nam je Siljan.U Istri osposobili 20 eko uzgajivača

Otkako je prije nekoliko mjeseci postao predsjednik udruge kaže da je najveća novost bila provedba projekta “Eko je fora” u kojoj je nositelj bilo otvoreno učilište Diopter iz Pule, a u njemu su bili partneri udruga Istarski Eko Proizvod, Učilište Studium iz Vukovara i Institut za razvoj tržišta rada iz Zagreba.

– Projekt je trajao od početka ožujka do kraja studenog. Na području Istarske županije osposobili smo 20 polaznik za zvanje ekološkog uzgajivača proizvođača voća, povrća i aromatičnog bilja te dodatnih 20 polaznika u Vukovaru. To je važan projekt za daljnji razvoj ekološke poljoprivrede, jer će svi proizvođači kad-tad morati proći edukaciju, najavio je predsjednik udruge Istarski Eko Proizvod. Još se jedna novost dogodila u udruzi. Na eko tržnici u Puli (Šijani) postavljeni su štandovi koje im je darovala gradska tržnica.

– Ta tržnica radi već gotovo četiri godine za redom i do sada smo imali samo tri štanda. Ukazala nam se prilika i dobili smo donaciju od gradske tržnice te dobili još šest velikih štandova pa smo odlučili opremiti tržnicu s tim štandovima. Malo smo ih uredili i postavili rasvjetu tako da svi proizvođači imaju svoje mjesto na tržnici i ne moraju, kao prije, nositi stolove, iznio nam je Siljan. Kaže da su se kupci i proizvođači navikli na Šijansku tržnicu.

Eko proizvodi iz Slavonije i Neretve u Šijani

– Zimi tržnica radi od 16 do 18 sati. Na proljeće od 17 do 19, a ljeti od 19 do 21 sat. Ti štandovi su besplatni za sve proizvođače koji dolaze iz svih dijelova Istarske županije s povrćem, voćem, mliječnim proizvodima, pčelinjim proizvodima, proizvodima od žitarica i ostalim ali i za proizvođače koji nam donose jabuke i lješnjake iz Slavonije i mandarine iz doline rijeke Neretve. Svi proizvođači koji dođu na našu eko tržnicu moraju biti upisani u upisnik ekoloških proizvođača i moraju nama kao organizatorima dostaviti certifikat na kojem je precizirano što proizvode i u kojim količinama. Imamo i unutarnju kontrolu i povezani smo s udrugama u ostatku Hrvatske i njih kontaktiramo da čujemo mišljenje o tim proizvođačima. Mi stvarno stojimo iza tih proizvođača koji prodaju na našoj tržnici i kupci mogu biti sigurni u njih, naglašava Siljan koji dodaje da raste broj članova i posjetitelja na tržnici.

– Najtraženiji je povrće, voće, žitarice, proizvodi od žitarice i med. Ta ekološka hrana je cjenovno skuplja od ne ekološke, ali kada gledamo benefite na okoliš i ljudsko zdravlje ona je u krajnosti jeftinija. Na našoj tržnici je ekološka hrana 30-ak posto skuplja od one na “običnoj” tržnici, ali je jeftinija nego u trgovinama gdje kupci plaćaju i maržu a na našim tržnicama ipak kupuju proizvode direktno od proizvođača. To je cilj naše tržnice – da cijena ne raste zbog prekupaca, veli Siljan koji zaključuje da i u ekološkoj proizvodnji se koriste prirodna gnojiva i sredstva za zaštitu bilja, ali su neškodljiva za okoliš i ekološki prihvatljiva. (P. GREGOROVIĆ) Izvor: Glas Istre

Share:

Leave a comment: