Dorian Siljan: Eko proizvode treba približiti potrošačima

Dorian Siljan, magistar ekološke poljoprivrede i agroturizma, koji se i sam bavi uzgojem ekološki certificiranog povrća iz Valbonaše kraj Pule, novi je predsjednik Udruge Istarski eko proizvod. Tim smo povodom porazgovarali s njim o planovima udruge kojoj je na čelu ali i ekološkoj proizvodnji u Istri.

– Kada je udruga nastala, koliko trenutno ima članova i koji su njeni ciljevi?

– Udruga djeluje od 2009. godine. Okuplja ekološke proizvođače iz ekološke županije i trenutno ima 54 člana. Neki od ciljeva udruge jesu poticanje razvoja ekološke poljoprivrede i proizvodnje hrane te plasmana ekoloških proizvoda, suradnja sa srodnim udrugama i ustanovama na razvoju ekološke poljoprivrede, organizacija eko sajmova kao i sudjelovanje na drugim eko sajmovima, zatim edukacija članova i unapređenje znanja o ekološkoj proizvodnji.

– Jedna od njenih aktivnosti je i organiziranje eko tržnica? 

– Da, eko tržnice se trenutno organiziraju u Puli, Rovinju i Rijeci. U Puli se održava utorkom, a u Rovinju svake druge srijede.

Organiziraju se u suradnji sa Solidarnim ekološkim grupama (SEG Pula i Rovinj) koje okupljaju potrošače zainteresirane za ekološke proizvode i razvoj eko poljoprivrede. Prema interesu članova, tržnice se planiraju i u ostalim istarskim gradovima prema uzoru na već postojeće eko tržnice. Prva na redu bila bi eko tržnica u Labinu.

– Je li postojeći način organiziranje tržnica zadovoljavajući, odnosno ima li potrebe da se one organiziraju i češće?

– Trenutno je postojeći način organiziranja tržnica zadovoljavajući. S razvojem tržišta i mogućnosti članova svakako nam je u interesu tržnice organizirati i češće. U sklopu tržnica organiziramo i razne manifestacija kako bismo popularizirali odrađene namirnice pa smo tako u Puli primjerice održali tržnicu posvećenu batatima, organizirali Dane jabuka, a uvijek nastojimo ponuditi našim kupcima i degustacije raznih jela, zabavu za djecu…

– Postoji li potražnja istarskih kupaca za eko proizvodima. Koje sve ekološke proizvode možemo kupiti u Istri?

– Potražnja za eko proizvodima u Istri svakako postoji, i ona je u stalnom porastu. Potrošači su svjesni kvalitete eko proizvoda i njihove dobrobiti te ih sve više traže. U Istri, odnosno na našim eko tržnicama možete kupiti široki asortiman eko proizvoda – svježe voće i povrće, mlijeko i mliječne proizvode, med i druge pčelinje proizvode, žitarice i prerađevine od žitarica, maslinovo ulje, kozmetičke proizvode od ljekovitog bilja.

– Često se ekološkim proizvodima zamjera skupoća. Koliko je eko proizvod doista skuplji i jesu li kupci spremni za njega dodatno platiti?

– Upravo je cilj naših eko tržnica da ekološki proizvodi postanu dostupniji potrošačima. Na eko tržnicama svoje proizvode prodaju isključivo proizvođači, pa na taj način potrošač dobije pravu informaciju o proizvodu i povoljniju cijenu nego na drugim prodajnim mjestima. Oznaka “eko” kupcima pak jamči da je proizvod proizveden u skladu sa zakonom i pravilnicima o ekološkoj proizvodnji. Uzimajući način proizvodnje eko proizvoda koji ne utječe negativno na okoliš, prirodan način gnojidbe i veću hranjivu vrijednost takvih proizvoda te izostanak rezidua pesticida teško je govoriti o njihovoj cijeni uspoređujući ih s konvencionalnim proizvodima. Pitanje možemo i okrenuti te se zapitati jesu li konvencionalni proizvodi jeftini? Naš je cilj upravo da eko proizvodi postanu dostupni širem krugu ljudi, u budućnosti svakako u školama i bolnicama i nadamo se da ćemo u tome i uspjeti. (B. PETROVIĆ) Izvor: Glas Istre

Share:

Leave a comment: