Eko tržnica Pula

Jedan od oblika izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina je i seljačka tržnica.

Koncept seljačke tržnice razlikuje se od uobičajenih gradskih (komunalnih) tržnica po tome što se na seljačkim tržnicama povremeno ili stalno prodaju isključivo vlastiti poljoprivredno-prehrambeni proizvodi poljoprivrednih gospodarstava. Uz poljoprivredno-prehrambene proizvode na ovakvim tržnicama uobičajeno se prodaju i suveniri, tradicijski nakit, kruh, kolači itd. Seljačka tržnica sadrži elemente i tržnice i manifestacije te se uz samu prodaju često organiziraju i popratne svečanosti i priredbe.

Seljačke tržnice organiziraju se u gotovo svim zemljama EU-a, a najraširenije su i najpoznatije u Njemačkoj, Austriji i Engleskoj. Seljačke tržnice dobra su prigoda za kupnju kvalitetnih domaćih proizvoda na kojima se može ostvariti izravan kontakt kupaca i prodavatelja.

Mi smo na našoj tržnici stavili uz sve to i naglasak na ekološki proizvedenu hranu. Ulaskom u EU i otvaranjem granica tržišta povećat će se mogućnost izbora proizvoda. Kako su strani proizvođači brojniji i organiziraniji za očekivati je da će se konkurentnim cijenama nametnuti domaćem tržištu. Dio kupaca opredijelit će se za cijenom niže i lakše dostupne proizvode ne mareći za njihovo porijeklo.

EKO TRŽNICA ŠIJANA u Puli nastala je s namjerom da se pomogne malom, lokalnom, ekološkom proizvođaču, prvenstveno hrane. Bit će to mjesto na kojem će on biti vidljiviji i kupcima dostupniji. Zamišljena kao mjesto direktne prodaje Eko tržnica Šijana nudi izravan kontakt s provjerenim ekološkim proizvođačima hrane iz Istre. Isto tako bit će i mjesto na kojem će se kupcima predstavljati ekološki proizvođači iz cijele Hrvatske. Na ovoj tržnici prodavat će se isključivo proizvodi iz vlastite proizvodnje, a što je važno, ti će proizvodi biti uzgojeni na ekološki prihvatljiv način. Neposrednom kupovinom hrane, isto tako neposredno, pomažemo onima koji su je za nas voljni proizvoditi u našem najbližem susjedstvu vodeći računa o ekološkim načelima. Sve informacije o hrani koju kupuje, kupac će dobiti izravno od proizvođača.

Eko tržnica će biti otvorena svakog utorka od 18.30 do 21 sata ljeti, odnosno, od 17 do 20 sati zimi.

Svjesni potrebe za podrškom malim, lokalnim proizvođačima hrane, a po uzoru na strane zemlje u kojima takva praksa postoji već dulje vrijeme, u Puli je u kolovozu 2012. osnovana Grupa solidarne razmjene koja okuplja potrošače i proizvođače zdrave hrane. Grupa je nastala na inicijativu Udruge istarski eko proizvodi i Zelene mreže aktivističkih grupa kao dio projekta Fine niti lokalnog razvoja. Svojom brojnošću (preko 150 članova) dokazala je da postoji potreba za ovom vrstom direktne trgovine gdje su kupac i proizvođač u izravnom kontaktu te se uzajamno pomažu, upoznaju, razmjenjuju informacije i druže. Članovi Grupe solidarna Pula svojom kontinuiranom kupovinom tijekom cijele godine proizvođačima osiguravaju plasman proizvoda.

Share:

Leave a comment: