Konoplja je biljka budućnosti. A BUDUĆNOST UPRAVO RASTE U SREDIŠNJOJ ISTRI

Konoplja je u punom cvatu. Visoka, vitka i zelena, zrela je za berbu. Za čaj je već pobrana i suši se. Za tjedan dana krenut će berba sjemenki. Obitelj Prenc sami beru, a sve što uzgoje i prerade uspješno prodaju. Zadovoljni su postignutim

Sedma godina kažu da je krizna godina u braku. Za bračni par Prenc to ne vrijedi. U skladnom su braku više od sedam godina, a u poslu točno sedam godina. Ova im nije krizna, već iznimno uspješna godina kada je konoplja, naravno, ona industrijska u pitanju. Uzgajaju je na dva hektara nedaleko Kringe u središnjoj Istri. U punom je cvatu. Visoka, vitka i zelena, zrela je za berbu. Za čaj je već pobrana i suši se. Započinje i berba sjemenki. Sami sve beru. A sve što naprave i prodaju. Zadovoljni su postignutim.

(Milivoj MIJOŠEK)

– Volja, želja i upornost je najbitnija, veli Nikola Prenc. Govori to iz iskustva. Kada je ovaj bračni par, kao i svi mladi željni inovacije, odlučio uzgajati konoplju bio je to pionirski poduhvat u Istri. Najprije su posadili biljku, pa sjeme, pa s vremenom kupili kombajne, preše. Proizvodnja je rasla, a interes za njihovim vrhunskim organskim proizvodima danas prelazi granice Hrvatske.

Čudno i novo

Nama je to bilo nešto čudno, nešto novo, započinje Nikola, a bolja polovica Sandra Matošević Prenc nastavlja. “A zapravo nije bilo ništa novo. To je jedna od prvih posađenih kultura u svijetu. Jugoslavija je bila broj dva u svijetu u proizvodnji. Kada nam dolaze stariji ljudi sjećaju se konoplje od koje se stvarao materijal za gradnju. U povijesti se od nje izrađivao papir, kvalitetna posteljina, odjeća, užad, čak i oružje. Od iznimne važnosti je bila za brodski promet zbog izrade jedara, a navodno ju je i Ford koristio u izradi automobila. Danas se konoplja opet koristi za gradnju – zdravlja”.

(Milivoj MIJOŠEK)

O konoplji bi mogli razgovarati satima. O tome da je ona jedna od prvih kultura u svijetu uopće, o tradiciji uzgoja još u 17. i 18. stoljeću u Habsburškoj Monarhiji, koja je bila najveći proizvođač konoplje na svijetu. Pa sve do sedamdesetih godina u Jugoslaviji, kad je Hrvatska bila prva republika po proizvodnji konoplje. Onda se dogodilo zatišje. Preko noći je nastupila globalna kriminalizacija konoplje kao marihuane, industrijska konoplja izjednačila se s indijskom, a prodor plastike, najlona i drugih umjetnih materijala dodatno je smanjio potražnju za njezinim uzgojem i preradom. I konoplja je pala u zaborav do 2012. godine i od tada ima novi revival. Manje se koristi u izradi sirovina, a više u prehrambenoj industriji, odnosno kao dodatak zdravlju. Konoplja je nevjerojatna biljaka. Pomislit će to oni koji je koriste kako bi se ilegalno raspoložili. No, o tome ovdje nije riječ, to je za neku drugu rubriku.

Na lokalnim sajmovima

– Kada bi u siromašnim zemljama sijali konoplju i svakome dali šaku konoplje zadovoljili bi nutritivne potrebe pa uopće ne bi bilo gladi, komentira Sandra.

(Milivoj MIJOŠEK)

Interes za uljem, proteinima sjemenkama i proizvodima na bazi konoplje dolazi sa svih strana. Prisutni su na lokalnim sajmovima zdrave hrane diljem Istre te u Opatiji, na Krku i pulskoj tržnici Lokalitet na Verudi. Prisutni su onoliko koliko mogu stići između obaveza na polju, roditeljstva i brige za dvoje djece i stalnom radu oko proizvoda. Pritom Sandra ne miruje, ljeti radi u Limskom kanalu a i nemirni je istraživački duh koji stalno traži neke nove izazove. Reklame gotovo da im ne treba. Dok razgovaramo u zelenilu njihovog imanja nadomak pitoreskne Kringe koja je postala pravi El Dorado kuća za odmor, pred njihovom se kućom zaustavlja auto strane registracije. Jedan u nizu posjetitelja koji svaki dan dolaze na njihov OPG i kupuje proizvode. U kućici, zelenoj naravno, koja je omiljena Sandrina boja, prava je mala kušaonica. Ondje se degustira ulje konoplje. Neobično je, osvježavajuće, ima neku krepkost u sebi. Kao da regenerira organizam. Okus nas ne vara. Konoplja je, naime, nutritivna biljka krcata Omegama. Ulje ima odličan omjer 2:1 zasićenih i nezasićenih masnih kiselina Omega -6 i Omega 3 koje potiče cirkulaciju, smanjuje kolesterol, uravnotežuje hormone, dobro djeluje na živčane stanice u organizmu pa čak i na Chronovu bolest. Pa treba mi cijela boca, pomislim. Dovoljno je samo dvije jušne žlice koje se mogu dodavati u salate, na tjesteninu, u smoothije, jogurte…Bitno ga je ne grijati. Sve se više koriste i sjemenke, također krcate Omega uljima, vlaknima i proteinima. Proteini od konoplje su lako probavljivi, iznimno popularni među veganima, sportašima, vegetarijancima i body builderima. Čaj pak ima cijeli spektar blagodati od ublažavanje tegoba mokraćnih putova, što potvrđuje i jedan stariji gospodin sada već stalna mušterija, do ublažavanja upala i naravno, nesanice. Najbolji proizvod je CBD ulje, koncentrat konoplje koji se sve više koristi u zdravstvene svrhe preventivno za jačanje imuniteta.

– Ima ogroman spektar u regeneraciji stanica, imuniteta i živčanog sustava, objašnjavaju i pokazuju koncentrate od 5, 10 do 15 posto. To, naravno nije lijek, ali je preparat koji pomaže i sve više liječnika ga savjetuje.

Izvor: glasistre.hr

Share: