Osnivačka skupština IEP-a

by | Oct 15, 2009 | Aktivnosti, Novosti

U Puli, u prostorima Istarske razvojne agencije, na prvoj, osnivačkoj skupštini osnovana je Udruga  Istarski Eko Proizvod. Udrugu su osnovali registrirani proizvođači ekoloških proizvoda s područja Istarske županije, a radi zaštite prirodnih vrijednosti Istre te razvoja ekoloških i socijalno prihvatljivih gospodarskih djelatnosti.

Članovi Udruge mogu biti, isključivo, proizvođači ekoloških proizvoda koji su registrirani u Upisniku ekoloških proizvođača kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kao ekološki proizvođači.

Jedan od važnih ciljeva Udruge je pomoć članovima u ostvarenju prava na novčane potpore koje u svrhu poticanja ekološke proizvodnje osiguravaju Ministarstvo i Istarska županija.

Na osnivačkoj skupštini za predsjednika Udruge izabran je Nenad Kuftić, proizvođač s najdužim stažem u ekološkoj poljoprivredi i golemim iskustvom.

Istarski Eko Proizvod je jedina udruga s područja Istarske županije koju čine isključivo registrirani i certificirani maslinari, proizvođači stoke, medari, proizvođači povrća i voća, vinari i drugi.

Osnivanje Udruge inicirao je Agribiocert, zadruga za obavljanje stručnog nadzora i ugovornu kontrolu robe koja putem svoje podružnice u Puli provodi stručni nadzor i obavlja certifikaciju nad većinom ekoloških proizvođača na području Istarske županije.