Etnografski muzej Istre će 19. studenog 2011. godine, organizirati manifestaciju pod nazivom “Tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti” koja će se održati u Pazinu.
Jednodnevna manifestacija će se sastojati od stručnih predavanja, sajma eko poljoprivrednika te radionica pripremanja tradicijskih jela.
U suradnji sa Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga i Udrugom eko-poljoprivrednih proizvođača: Istarski eko proizvod iz Pule, želimo pokazati kako se tradicijska prehrana i danas može vrlo uspješno primijeniti kao preventiva za brojne suvremene bolesti.
Poseban naglasak u istraživanju i prezentaciji rezultata stavit ćemo na osobe s dijabetesom, kojih u Hrvatskoj ima preko 300 000.
Manifestacija će se sastojati od tri segmenta:
- a) stručna predavanja
- etnolozi – predstavljanje rezultata istraživanja na temu odnosa tradicijske prehrane i dijabetesa
- nutricionist – predavanja o važnostima prehrane u prevenciji i borbi protiv dijabetesa
- ekološki proizvođači – predavanja o važnosti ekološki uzgojenih namirnica
- bio&bio – trgovine ekoproizvoda – predavanje i degustacija
- b) sajam + radionice tradicijske prehrane
- sajam ekoloških proizvoda proizvođača iz Istarske županije, koji će po popularnim cijenama omogućiti posjetiteljima da kušaju i kupe proizvode
- radionice pripremanja tradicijske prehrane Istre (pljukanci, fuži) za posjetitelje i organizirane grupe osoba sa dijabetesom (djeca, odrasli)
- besplatno mjerenje šećera u krvi i savjetovanje
- degustacija tradicijskih proizvoda po popularnim cijenama (maneštra)
- nagradna igra za posjetitelje – nagradni ‘zdravi paketi’ ekoloških proizvoda (bio&bio) i muzejskih suvenira
- zabavni program
- c) knjižica recepata sa stručnim tekstovima
- Knjižica recepata tradicijske prehrane, posebno odabranih i prilagođenih za osobe s dijabetesom, s popratnim tekstovima etnologa, nutricionista i stručnjaka za ekološku poljoprivredu. Tekstovi će biti prevedeni na talijanski i engleski jezik, a knjižica će se dijeliti tijekom manifestacije.
Ciljevi programa:
- poučiti širu javnost o zdravim tradicijskim jelima Istre
- potaknuti korištenje pomalo zaboravljenih i nedovoljno istraženih tradicijskih namirnica i recepata
- skrenuti pozornost šire javnosti na problem suvremenih bolesti
- obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studeni)
Ciljne skupine programa:
- osobe s dijabetesom
- šira javnost zainteresirana za preventivni način borbe protiv suvremenih bolesti
Očekivani rezultati programa:
- popularizacija tradicijske hrane kao dijela nematerijalne baštine i kulturno-turističkog proizvoda
- podizanje svijesti šire javnosti o zdravoj prehrani u smislu prevencije protiv bolesti današnjice
- pridonošenje senzibilizaciji društva prema osobama s dijabetesom
- etnološko promišljanje tradicijske prehrane
Voditeljica projekta:
Tanja Kocković Zaborski
Etnografski muzej Istre
tanja@emi.hr
mob: 091/537-536-1