Etnografski muzej Istre će 19. studenog 2011. godine, organizirati manifestaciju pod nazivom “Tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti” koja će se održati u Pazinu.

Jednodnevna manifestacija će se sastojati od stručnih predavanja, sajma eko poljoprivrednika te radionica pripremanja tradicijskih jela.

U suradnji sa Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga i Udrugom eko-poljoprivrednih proizvođača: Istarski eko proizvod iz Pule, želimo pokazati kako se tradicijska prehrana i danas može vrlo uspješno primijeniti kao preventiva za brojne suvremene bolesti.

Poseban naglasak u istraživanju i prezentaciji rezultata stavit ćemo na osobe s dijabetesom, kojih u Hrvatskoj ima preko 300 000.

Manifestacija će se sastojati od tri segmenta:

    a) stručna predavanja

  • etnolozi – predstavljanje rezultata istraživanja na temu odnosa tradicijske prehrane i dijabetesa
  • nutricionist – predavanja o važnostima prehrane u prevenciji i borbi protiv dijabetesa
  • ekološki proizvođači – predavanja o važnosti ekološki uzgojenih namirnica
  • bio&bio – trgovine ekoproizvoda – predavanje i degustacija
    b) sajam + radionice tradicijske prehrane

  • sajam ekoloških proizvoda proizvođača iz Istarske županije, koji će po popularnim cijenama omogućiti posjetiteljima da kušaju i kupe proizvode
  • radionice pripremanja tradicijske prehrane Istre (pljukanci, fuži) za posjetitelje i organizirane grupe osoba sa dijabetesom (djeca, odrasli)
  • besplatno mjerenje šećera u krvi i savjetovanje
  • degustacija tradicijskih proizvoda po popularnim cijenama (maneštra)
  • nagradna igra za posjetitelje – nagradni ‘zdravi paketi’ ekoloških proizvoda (bio&bio) i muzejskih suvenira
  • zabavni program
    c) knjižica recepata sa stručnim tekstovima
    Knjižica recepata tradicijske prehrane, posebno odabranih i prilagođenih za osobe s dijabetesom, s popratnim tekstovima etnologa, nutricionista i stručnjaka za ekološku poljoprivredu. Tekstovi će biti prevedeni na talijanski i engleski jezik, a knjižica će se dijeliti tijekom manifestacije.

Ciljevi programa:

  1. poučiti širu javnost o zdravim tradicijskim jelima Istre
  2. potaknuti korištenje pomalo zaboravljenih i nedovoljno istraženih tradicijskih namirnica i recepata
  3. skrenuti pozornost šire javnosti na problem suvremenih bolesti
  4. obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studeni)

Ciljne skupine programa:

  • osobe s dijabetesom
  • šira javnost zainteresirana za preventivni način borbe protiv suvremenih bolesti

Očekivani rezultati programa:

  1. popularizacija tradicijske hrane kao dijela nematerijalne baštine i kulturno-turističkog proizvoda
  2. podizanje svijesti šire javnosti o zdravoj prehrani u smislu prevencije protiv bolesti današnjice
  3. pridonošenje senzibilizaciji društva prema osobama s dijabetesom
  4. etnološko promišljanje tradicijske prehrane

Voditeljica projekta:

Tanja Kocković Zaborski
Etnografski muzej Istre
tanja@emi.hr
mob: 091/537-536-1