Prva sakramenska eko bira – Kampanjola

Sinoć je u Savičenti održano predstavljanje prve eko ‘bire’ Kampanjole. Riječ je o prvoj takvoj pivi u Istri, a i Hrvatskoj, koju proizvode istarski eko proizvođači Darko Pekica i Dorian Siljan. Zato i naziv Kampanjola, naime kampanja – njiva povezuje ovu dvojicu proizvođača.

Uz pivo, svi posjetitelji na predstavljanju, mogli su probati i domaće eko proizvode – domaći sir, skutu, škripavac koji odlično pašu uz biru.

“Odlučili smo se baš za eko biru jer smo kao eko proizvođači shvatili kako su u Istri zastupljeni eko sir, povrće, eko maslinovo ulje pa i eko vino, međutim eko pive nema. Kako bismo popunili gastro ponudu Istre, odlučili smo se baš za eko biru.” Ispričali su nam Siljan i Pekica. Pekica se nadovezao kako ga je u postupku proizvodnje pive zainteresirala upravo sličnost s proizvodnjom sira kojom se bavi. Naime, u birani se koristi slična oprema, postupak, zrenje kao u sirani.

Važno je napomenuti da eko pivo ne sadrži ‘tošige’. Odnosno ječmeni slad i hmelj koji se koriste u proizvodnji su iz ekološkog uzgoja i nisu tretirani raznim pesticidima i herbicidima pa Kampanjola posjeduje eko certifikat.

Prvo Istarski eko pivo nudit će se u ‘oštarijama’ u Istri, na sajmovima i u birani u Savičenti. Birana će biti otvorena a za sve ljubitelje piva tri puta tjedno. Tako da s po dogovoru, uživo mogu vidjeti postupci kuhanja, fermentiranja, točenja i kako nastaje eko bira.

Kampanjolu do nedjelje možete po promotivnim cijenama probati u Oštariji Ferlin u Savičenti.

Izvor: TV Istra

Share:

Leave a comment: