Čuvajmo zemlju za sutra

Konvecionalna poljoprivreda, gnojenje umjetnim gnojivima i korištenje sintetičkih pesticida nepovratno uništavaju zemlju.

Vrijeme je da razmišljamo o budućnosti i da kao proizvođači budemo primjer kako je moguće proizvoditi zdrave proizvode u skladu s prirodom i na odgovoran način.

IEP je udruga istarskih eko proizvođača. Brojimo 54 člana i ukupno obrađujemo 736 ha.

Članovi IEP-a proizvode nagrađivana maslinova ulja, istaknuta istarska vina, tu je i eko pivo, kozji sirevi, med, bademi, brašno, povrće… sve namirnice koje s pravom mogu nositi titulu najviše kvalitete, a iza kojih stoje poljoprivrednici kojima je poštivanje prirode i odgovorno poslovanje na visokom mjestu.

U suradnji s agencijom Kasheta osmišljen je novi vizualni identitet udruge istarskih eko proizvođača, web stranica i brend strategija, a projekt je financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede u okviru projekta Biram EKO!

U novom logu netko vidi suhozid, netko raspoređene parcele, a netko motiku u slovu P.

Kroz projekt su nastale i parole koje su kasnije korištene za sve promotivne materijale.

– Zemlja ti je mati. Ne truj. Ne tošigaj. Propensaj.
– Gušt je jušt.
– Čuvaj zemlju za sutra.
– Težaki s karakterom.

S predstavljanjem istarskih eko poljoprivrednika, novim vizualnim identitetom i novom web stranicom cilj nam je pokazati da se u Istri itekako razmišlja o održivoj i ekološkoj poljoprivredi. Cilj nam je okupiti i sve ekološke proizvođače i poticati ostale poljoprivrednike da se okrenu odgovornom i ekološkom uzgoju.

Jedna misao sa jednog davnog simpozija agronoma je bila: “Ako budemo čekali druge biti će prekasno, ako budemo radili sami biti će premalo. Ako budemo radili u zajednici, možda će biti dovoljno i možda na vrijeme”.

Sve eko proizvođače iz Istre, pozivamo da se, ukoliko već nisu, priključe udruzi.

Čuvajmo zemlju za sutra. Pensajmo za naprid.

IEP.

—-

U nastavku donosimo razmišljanja nekih od naših članova.

Nikola Bodiš, OPG Bodiš

“Jednom špricaš – uvijek špricaš”. I nema tome kraja. Razmišljao sam da ne bih kao poljoprivrednik bio zadovoljan da tako radim, niti bi kupci bili zadovoljni da to kupuju. A koliko takva stalna zaštita košta? Što je najgore, ne ubijaju se time samo štetnici već i oni koji parazitiraju na štetnicima. Počneš razmišljati kakvo je to ulje koje radimo za nas, za našu djecu.

Darko Pekica, Obrt Filice & Kampanjola Bira

Bi rabilo imati krijancije za kombatiti z kampanjon, još nismo kapili da smo čuda tega rovinali.

Dorian Siljan, OPG Siljan & Kampanjola Bira

Uzimajući u obzir način proizvodnje eko proizvoda koji ne utječe negativno na okoliš, prirodan način gnojidbe i veću hranjivu vrijednost takvih proizvoda te izostanak rezidua pesticida teško je govoriti o njihovoj cijeni uspoređujući ih s konvencionalnim proizvodima. Pitanje možemo i okrenuti te se zapitati jesu li konvencionalni proizvodi jeftini?

Sandi Chiavalon, OPG Chiavalon

Ekološka poljoprivreda čuva okoliš, osigurava zdravu hranu bez štetnih tvari te povećava održivost resursa, doprinoseći dugoročnoj ravnoteži između ljudi i prirode.
Kroz integraciju ekoloških principa, proizvođači stvaraju sinergiju između ekonomskih interesa, zaštite životne sredine i nutritivnih vrijednosti proizvoda, pružajući potrošačima zdrave i odgovorno proizvedene namirnice.

Marija Komić, OPG Komić

Prirodna kozmetika i eterična ulja nisu više nepotrebni i preskupi luksuz nego nužnost.
Nastavit ćemo stvarati prirodne proizvode na naš način, obične stvari na neobično dobar način, ne dodavati ništa što nam priroda nije dala jer ona zna najbolje
.

Giorgio Clai, OPG Clai

Vjerujemo da ni jedna godina ne može biti ni dobra ni loša ako radimo na prirodan način – samo su berbe drugačije. Ovise o sezonalnim klimatskim uvjetima koji definiraju apsolutnu vrijednost vina, a to je kvaliteta.

Aleš Winkler, Stancija Kumparička

Podignimo letvicu! Budimo ambiciozni i glasni! Poštujmo našu zemlju, naše životinje i prije svega, sebe.

Share: