Mikroorganizmi postaju sastavni dio poljoprivrede u sljedećih 20 godina?
Mikroorganizmi ili mikrobi su oku nevidljivi organizmi koji se nalaze posvuda u prirodi, a prema svojoj građi dijele se na bakterije, viruse, parazite i gljivice. Žive u tlu, vodi, hrani, životinjskim organima i drugim raznim okruženjima, a čovjek ih koristi u proizvodnji fermentirane hrane kao što su kruh, jogurt, sir i drugo.
Mikrobi kao dušično gnojivo
Kako navodi Food navigator, zbog dobrog djelovanja na tlo i biljke, američka tvrtka Joyn Bio, koja je nastala u suradnji tvrtke za sintetsku biologiju Ginkgo Bioworks i farmaceutskog giganta Bayer rade na stvaranju mikroorganizama koji mogu opskrbiti biljke biološkim dušičnim gnojivom te na taj način smanjiti štetni utjecaj na okoliš.
Efektivni mikroorganizmi korisni za biljnu, ali i pčelarsku proizvodnju
Postrojenje za testiranje u Kaliforniji radi na genetskoj modifikaciji kolonija bakterija koje čine mikrobiome usjeva i omogućuju stvaranje specifičnog proteina koji će biti alternativa kemijskim gnojivima i drugim kemikalijama.
Potencijalno rješenje globalnih izazova
Dušik je ključan za rast biljke, no sve više predstavlja problem jer se njegovo gnojivo proizvodi na industrijski način koristeći metode koje zahtijevaju velike količine fosilnih goriva i proizvode visoke razine stakleničkih plinova. Otjecanje viška dušičnog gnojiva u rijeke i oceane stvorilo je, primjerice, “mrtvu zonu” otrovnih algi u Meksičkom zaljevu, veličine New Jerseyja.
“Ono što smo zapravo htjeli poručiti projektom je prepoznavanje štetnog utjecaja primjene umjetnih gnojiva dušika, što u konačnici nije održivo, a istovremeno se pokušava naći rješenje”, objasnio je Michael Miille, izvršni direktor Joyn Bio.
Trenutačni fokus usmjeren je na pružanje rješenja uzgajivačima u SAD-u, Brazilu i Indiji.
Bitno je da potrošači shvate značaj mikroorganizama
Rast popularnosti mikrobiomske prehrane među potrošačima još je jedan čimbenik koji ide u korist Joyn Bio-a.
“Nikad toliko ljudi nije uzimalo probiotike kao danas, a uzimaju ih jer im poboljšavaju zdravlje crijeva. Sljedeći nam je korak uvjeriti potrošače da su mikrobi dio rješenja za poljoprivredu, te da njihovo modificiranje ne može naštetiti tlu, hrani, a ni njima koji ju konzumiraju. Sve što smo učinili je da smo uzeli mikrob i selektivno ga optimizirali za određenu svrhu”, rekao je Miille i istaknuo da će promoviranje ovakoga načina uzgoja hrane, navesti ljude da prihvate mikroorganizme kao sastavni dio poljoprivrede u narednih 20-30 godina.
Izvor: agroklub.com