Pionir istarskog prirodnog vinarstva odlazi u mirovinu, u vinariji Clai naslijedit će ga mladi Whitfield
Novi glavni vinar usavršavao se u proizvodnji prirodnih i organskih vina u Francuskoj i Južnoj Africi
Prigodnom svečanosti u restoranu Stara škola u Krasici u srijedu, 19. travnja, obilježen je odlazak u dugo planiranu i zasluženu mirovinu osnivača vinarije Clai, Giorgia Claija i njegove supruge Vesne.
Giorgio Clai je priznati pionir u održavanju i uzdizanju istarske tradicije proizvodnje ekološkog narančastog vina. Posljednjih sedam godina radio je u vinogradima i podrumu s Dimitrijem Brečevićem na proizvodnji Brombonera, Sv. Jakova, Tasela i Ottocenta – vina koja su certificirana ekološka, a tehnikama proizvodnje vina slijede prirodne i biodinamičke principe.
Tijekom suradnje Giorgio i Dimitri izdali su i Claijevu najnoviju etiketu Baracija (Refošk i Malvazija), nazvanu po vinogradima koji okru-žuju stanciju Baracija. Također su naš Pjenušac etablirali kao vrhunski pet-nat pjenušac Istre.
Usporedo s Giorgiovim odlaskom u mirovinu i Dimitri Brečević je odlučio posvetiti svoje vrijeme i talente vlastitoj etiketi Piquentum.
“I dok zatvaramo ovo poglavlje i opraštamo se od naših partnera, učitelja, prijatelja i obitelji Clai, zah-valni smo za sve što nam je njihov naporan rad dao i nasljeđe koje ostavljaju. Giorgiju, Vesni, Dimit-riju i njegovoj supruzi Seleni želimo sve najbolje u onome što je pred njima”, poručili su iz vinarije istovremeno s radošću predstavivši Timothyja Whitfielda, njihova novog glavnog vinara.
“Whitfield je završio studij na Sveučilištu Stellenbosch u Južnoj Africi i usavršavao se u proizvodnji prirodnih i organskih vina u Francuskoj i Južnoj Africi. Svoje bogato iskustvo u vinogradarstvu i vinarstvu donosi sa sobom iz Južne Afrike u Istru. Njegova stručnost u održivoj proizvodnji vina, uključujući fokus na vina s niskim sadržajem sumpora i veganska vina, čini ga idealnim za vinariju Clai. Timovo međunarodno iskustvo i predanost ekološki odgovornoj proizvodnji vina prirodno se uklapaju u našu filozofiju proizvodnje vina”, naglasili su u priopćenju.
Izvor: jutarnji.hr