Šarići s eko uljem vodnjanske buže donose nagrade


Na 13. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, među brojnim uljarima predstavio se i OPG Šarić, obitelj koja se bavi ekološkom proizvodnjom maslina i maslinovog ulja pod vlastitim brendom OLEA Prima.

Pater familias Valter Šarić, bankar po struci i dugogodišnji vodnjanski proizvođač ulja upoznao nas je s detaljima njihove proizvodnje:

U ekološkoj smo proizvodnji i obrađujemo 4,5 hektara maslina na 3 različite pozicije. Našim nasadima dominiraju 4 sorte: vodnjanska buža, istarska bjelica, leccino i žižolera. Ove godine smo proizveli oko 1500 litara ulja, jer nam dio nasada još uvijek nije u punom rodu. Puni kapacitet će nam biti i duplo veći dok mlada stabla s vremenom stasaju.

Moram napomenuti da nam u proizvodnji pomažu naša udruga Agroturist iz Vodnjana kao i Savjetodavna služba.

Priprema terena – velika stavka

Šarići imaju dugu porodičnu tradiciju maslinarstva, a prije nešto više od 20 godina počeli su podizati nove nasade i ostvarivati poslovni rast. Želja im je u narednim godina podići još nekoliko hektara maslinika, a kažu da im prije svega predstoje velika ulaganja u pripremu terena za sadnju te dodaju:

Ovo je obiteljski posao u kojemu mi najviše pomažu sinovi, a i rodbina i prijatelji kada dođe vrijeme berbe. Dosta imamo ručne berbe, jer u nekim slučajevima ne možemo koristiti tresače.

Vodnjanska buža bez premca

Rade ekološka monosortna ulja visoke kvalitete, što potvrđuje i ovogodišnja nagrada za najbolje eko ulje iz Hrvatske s natjecanja proizvođača ekoloških maslinovih ulja u Bariju u Italiji – BIOL 2017.

Da, nagrađeno je naše ekološko ulje vodnjanske buže. Bili smo tom prilikom i na prijemu u Rimu kod ministra poljoprivrede Italije. Velika je to čast za nas i priznanje za naše proizvode, kaže nam Šarić.

Da je kvaliteta istarskih ulja neupitna potvrđuje i priznanje FLOS OLEI u posljednje dvije godine, koje Istru definira kao najbolju maslinarsku regiju.

Oni nas dakle svrstavaju ispred Toscane, a moram spomenuti da Istra ima izvanredno tlo i prirodne uvjete za maslinu i vrhunska ulja, s ponosom ističe vlasnik OPG-a.

S plasmanom nemaju problema

Ističu kako problema s plasmanom nemaju i bez većih problema tijekom godine prodaju sva svoja ulja. Kanali i načini su različiti. Dio prodaje se odvija putem vlastite kušaonice, drugi dio ide putem različitih turistička odredišta u Istri, a i prodaju direktno kupcima u druge zemlje EU, prvenstveno u Njemačku, Nizozemsku, Francusku i Austriju.

Za ova premium ulja iz Vodnjana nema straha u budućnosti jer su tu i sinovi koji se uz svoja zaposlenja potpuno uključeni sve faze proizvodnje i trženja OLEA Prima ulja. Izvor: Agroklub

Share:

Leave a comment: