Zdrava hrana nije luksuz, nego prioritet …

Ekološka poljoprivreda tek na jedan posto površina!

Nenad Kuftić: Upravo smo u Ministarstvu pokrenuli akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede za razdoblje od 2011. do 2016. godine. Cilj je u petogodišnjem razdoblju povećati udio površina pod ekološkom poljoprivredom s jedan na osam posto, što je skoro pa i nemoguće. Budući da je kriza i da potrošačka moć opada, mnogi bi mogli čak i odustati od ekološke proizvodnje. Realnost je da eko-proizvodnja uopće ne sudjeluje u hrvatskoj turističkoj ponudi. Moram pohvaliti Ministarstvo turizma koje je raspisalo natječaj za dodjelu nepovratnih sredstava od otprilike 100 tisuća kuna ugostiteljima koji koriste ekološke namirnice. No, natječaj nije uspio jer se nitko od ugostitelja nije javio. Osim pomoći Ministarstva turizma, koje potiče plasman ekološke proizvodnje, smatra da su proizvođači prepušteni sami sebi. Državni poticaji od pet tisuća kuna po hektaru obrađenog zemljišta sasvim su solidni, kaže, a navodi da i Istarska županija ekološkim proizvođačima subvencionira polovicu troškova za nadzor i certifikate.

Detalje možete pročitati u Glasu Istre od 25. augusta 2011.

Share:

Leave a comment: