Organski uzgoj – od zdravog uzgoja do zdravog čovjeka

Izvor: www.bio-bio.com.hr

Što znači “organski”?

Organska poljoprivreda je sustav ekološke proizvodnje koji promiče i potiče biološku raznovrsnost, poštuje i podržava prirodne biološke cikluse i biološku aktivnost tla. Ovim se nazivom naglašava činjenica da takva poljoprivreda poštuje živa bića i u procesu uzgoja koristi žive, organske tvari.

Zašto je organski uzgoj bolji za okoliš?

Organska poljoprivreda ne koristi kemikalije štetne za okoliš koje bi mogle onečistiti kišu ili podzemne vode. Organska poljoprivreda također obogaćuje i održava tlo zdravim zahvaljujući korištenju bogatog biomaterijala koji koji ne dopire do vodenih tokova.

Po čemu su jedinstveni organski proizvodi?

Dostupnost organskih proizvoda, tj. njihova prisutnost na policama znači da je određeno voće ili povrće posve dozrelo. Proizvođači organskih proizvoda ne mogu natjerati biljke da dozriju prije vremena, tako da, kad ih vidite na policama trgovina znači da su baš tada idealne za pripremu u kuhinji ili konzumiranje.

Koja je razlika između “organskih” i “prirodnih” proizvoda?

Naziv “prirodni proizvod” se često upotrebljava da bi nas naveo da pomislimo da je to ujedno i “zdrav proizvod”. No, “prirodan” znači jedino da proizvod nije prerađivan, ili da je minimalno prerađivan. Za razliku od proizvoda koji su deklarirani kao organski, prirodni proizvodi nemaju certifikate, niti je njihova proizvodnja sustavno kontrolirana. Osim toga, izraz “prirodan” nam ništa ne govori o metodama uzgoja ili o korištenju konzervansa.

Je li organska hrana zdravija?

Za pripremu svakodnevnog zdravog i kvalitetnog obroka nužno je znati da povrće i voće nakon organskog gnojenja ima izrazito veći sadržaj vrijednih tvari nago iste biljke gnojene mineralnim/umjetnim gnojivom.

Dokazano je također da biljke uzgojene po načelima ekološke poljoprivrede sadrže:

  • 28% više vitamina C
  • 18% veći relativni sadržaj bjelančevina
  • 19% više ugljikohidrata
  • 18% više kalija
  • 10% više kalcija
  • 13% više fosfora
  • 77% više željeza

Koriste li organski uzgajivači ikada pesticide?

Primarna strategija organskih uzgajivača je prevencija! Održavajući tlo zdravim i bogatim, same biljke su zdravije i otpornije na bolesti i napade insekata. Kada se naglo poveća broj insekata, organski uzgajivači će prvo pokušati problem riješiti koristeći prirodne neprijatelje insekata koji će ih istrijebiti, ili će pokušati omesti razmnožavanje insekata, te im postaviti razne zamke i zabrane. U slučaju da to nije dovoljno, izdavač certifikata može im odobriti korištenje biljnih ili drugih netrajnih pesticida s popisa dozvoljenih supstanci i to pod vrlo oštrim uvjetima. Takvi biljni preparati spravljaju se isključivo od biljaka i veoma se brzo razgrađuju pod djelovanjem sunčeve svjetlosti i kisika iz zraka.

Pesticidi mogu naškoditi djeci jer spriječavaju apsorpciju važnih hranjivih tvari iz hrane koje su nužne za pravilan i zdrav rast i razvoj. Budući da dječji sustav za izlučivanje nije dovoljno razvijen, tijelo nije u mogućnosti u potpunosti iz sebe odstraniti pesticide. Osim toga, u ovom važnom razdoblju za razvoj ljudskog bića, izlaganje otrovnim tvarima može prouzročiti posljedice za cijeli život i promijeniti način funkcioniranja biološkog sustava jedinke.

Je li organska hrana ukusnija?

Mi mislimo da jest, a s nama se slažu i brojni šefovi kuhinja diljem svijeta. Osim toga, zdrav nam razum govori da biljke koje rastu na zdravom, bogatom tlu, moraju roditi plodom odličnoga okusa.

Share:

Leave a comment: